MARMELAT
9 Eylül 2013 Pazartesi
1 Ağustos 2013 Perşembe
Gezilerim ( KEMALİYE )
Memleketimdeyim.....
Tertemiz havası, buz gibi sularıyla saklı cennet Kemaliyede...
Kendine özgü evleri ve sokaklarıyla zaman durmuş sanki burda...
Yıllar önce nasıl bıraktıysam öyle buluyorum.....
Bazı yerlerde restorasyon devam ediyor...
Belirli sokaklar seçilmiş...
Kendine özgü mimarisiyle Kemaliye evlerini kurtarmaya çalışıyorlar...
Bu güzel beldeden izlenimlerimi sizİnle paylaşmak istedim...
İyi korunmuş bir kaç evi sizin için görüntüledim... Bir de soğuk sularıyla ünlü Kadıgölü ve yanı başındaki Selçuklu mimarisini özelliklerini taşıyan ve son yıllarda bakıma alınan tarihi yapılardan biri olan Orta Camii

Bir Kemaliye evinin girişinde yer alan ahşap tavan süslemesi
Çiçeklik tabir edilen niş örnekleri
Her biri birbirinden güzel demir el işciliği kapı tokmakları
Ahşap oyma köşe rafı
17 Temmuz 2013 Çarşamba
Etli Dolma
Malzemeler:
-1/2 kg kuzu kıyma
-Domates- dolma biber- kabak-asma yaprağı- kabak çiçeği vb. ( arzuya göre)
-1 su bardağı pirinç ( veya kırık buğday "düğürcük")
-1 yemek kaşığı domates salçası
-1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 baş kuru soğan
- yarım demet mayadanoz
- yarım demet dere otu
- 2-3 diş sarımsak
- kıyma yağsız ise yarım çay bardağı fındık yağı
-tuz karabiber
-yarım çay kaşıği kimyon

Yapılışı:
Önce doldurulacak sebzeler ayıklanır içleri oyulur ve hafifce tuzlanır.
İçin hazırlanışı:
Önce soğan,maydonaz, dereotu incecik kıyılır. Kıymaya eklenir. Pirinç ve geri kalan malzemeler eklenerek yarım bardak ılık su ile karıştırılır. Hafif sulu bir iç malzeme elde edilir.
Sebzeler doldurulur. En alta biber ve kabaklar dizilir, üstüne domates kabak çiçeği ve yaprak yerleştirilir.
Afiyet olsun.............
16 Temmuz 2013 Salı
Ramazan Menüsü
1-Mercimek Çorbası
2- Eğin usulü Fırında Güveç
3-Çoban Salata
4-Cevizli Kadayıf
Mercimek Çorbası:
Malzemeler,
-2 çorba kaşığı tereyağ
-2 çorba kaşığı un
-bir kâse mercimek
-Tuz, karabiber
-kırmızı biber
-arzu edilirse nane
Yapılışı,
Önce tereyağ ve un kavrulur, önceden ıslatılıp yıkanıp süzülen mercimekler ilave edilir, biraz kavrulur. Sıcak su ve baharatlar eklenir, aruzaya göre üstüne tereyağ ile kırmızı biber sos olarak dökülebilir, nane de eklenebilir.
Afiyet olsun..........................
Eğin usulü Fırında Güveç
Bu ramazan Kemaliye (Eğin) deyiz. Sizinle memelektime özgü bir güveç tarifi paylaşmak istiyorum. Bu güvencin en önemli özelliği taş fırında 3 saat pişmesidir.
Malzemeler:
-1 kilo taze fasulye
-4 adet orta boy domates
-1 adet kuru soğan
-2-3 adet orta boy patlıcan
-Yarım kilo Çebiç ( Keçi) eti
-100gr kuyruk yağı
-Tuz, karabiber
-1 baş sarımsak
-2 adet çarliston biber
Yapılışı
Küçük küçük doğranmış kuyruk yağı güvecin altına serilir. üstüne kuşbaşı etler eklenir. Halka halka doğranmış kuru soğan dizlir. ayıklanmış taze fasulye, alaca soyulmuş ve kuşbaşı doğranmış patlıcan eklenir. İnce doğranmış biber, rendelenmiş domatesle ve diş halinde sarımsaklar ilave edilir. Tuz, karabiber ve istenirse kırmızı pul biber eklenir. yarım çay bardağı su eklenir ve üstü hava alamayacak şekilde pişirme kağıdı ve folyo yardımıyla kapatılır. 3 saat taş fırında ( bulunamazsa evde ocak üzerinde kaynadıktan sonra kısıt ateşe alınarak arada kontrol edilerek) pişirilebilir
Afiyet olsun....
2- Eğin usulü Fırında Güveç
3-Çoban Salata
4-Cevizli Kadayıf
Mercimek Çorbası:
Malzemeler,
-2 çorba kaşığı tereyağ
-2 çorba kaşığı un
-bir kâse mercimek
-Tuz, karabiber
-kırmızı biber
-arzu edilirse nane
Yapılışı,
Önce tereyağ ve un kavrulur, önceden ıslatılıp yıkanıp süzülen mercimekler ilave edilir, biraz kavrulur. Sıcak su ve baharatlar eklenir, aruzaya göre üstüne tereyağ ile kırmızı biber sos olarak dökülebilir, nane de eklenebilir.
Afiyet olsun..........................
Eğin usulü Fırında Güveç
Bu ramazan Kemaliye (Eğin) deyiz. Sizinle memelektime özgü bir güveç tarifi paylaşmak istiyorum. Bu güvencin en önemli özelliği taş fırında 3 saat pişmesidir.
Malzemeler:
-1 kilo taze fasulye
-4 adet orta boy domates
-1 adet kuru soğan
-2-3 adet orta boy patlıcan
-Yarım kilo Çebiç ( Keçi) eti
-100gr kuyruk yağı
-Tuz, karabiber
-1 baş sarımsak
-2 adet çarliston biber
Yapılışı
Küçük küçük doğranmış kuyruk yağı güvecin altına serilir. üstüne kuşbaşı etler eklenir. Halka halka doğranmış kuru soğan dizlir. ayıklanmış taze fasulye, alaca soyulmuş ve kuşbaşı doğranmış patlıcan eklenir. İnce doğranmış biber, rendelenmiş domatesle ve diş halinde sarımsaklar ilave edilir. Tuz, karabiber ve istenirse kırmızı pul biber eklenir. yarım çay bardağı su eklenir ve üstü hava alamayacak şekilde pişirme kağıdı ve folyo yardımıyla kapatılır. 3 saat taş fırında ( bulunamazsa evde ocak üzerinde kaynadıktan sonra kısıt ateşe alınarak arada kontrol edilerek) pişirilebilir
Afiyet olsun....
Hoşgeldin ya Şehr-i Ramazan !!!
Hoşgeldin ya Şehr-i Ramazan !!!
Gönüllerimize huzur, evlerimize bereket getirdin.,
Oruç tutan ağızlara kötü söz, oruçla aydınlanan gönüllere kin nefret, sevgisizlik yakışmaz.
Nefis terbiyesi oruç, aslında bir arınma süreci değil midir? Biraz kendine dönme, biraz etrafına bakma, muhtaçları görme, tahammül sınırlarını zorlama, sadece O'nun rızası için sabretme, çok niyaz etme....
Bu ay bütün İslan alemine tüm insalığa huzurgetirsin, bereketli sofralarda ramazanın ruhuna yaraşır şekilde paylaşımlı, anlayışlı, sabırlı, hoş görülü bir ramazan geçirmeniz dileğiyle...
Ne iyi ettinde geldin, hoş geldin, sefalar getirdin ya Şehr-i Ramazan....
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)