28 Eylül 2013 Cumartesi

ÇİĞ BÖREK






                      MALZEMELER


                 1,5 su bardağı un
                  1çay bardağı sulu yoğurt
                  1çay kaşığı tuz
                  1çay kaşığı karbonat
                 su ,kızartmak için sıvı yağ
    HAZIRLANIŞI


      Tüm malzeme kulak memesi kıvamından biraz sert olacak şekilde yoğurarak bir hamur elde edilir.bir saat üstü kapalı dinlendirilir -hamur ne kadar dinlenirse okadar iyi kabarır- küçük bezelere ayrılır çay tabağından büyükçe açılır arzuya göre içine  peynirli ,kıymalı veya ıspanaklı iç harcı konulur,bol kızgın yağda kızartılır... afiyet olsun



               NOT  Böreğin aslı çiğ kıyma ince doğranmış kuru soğan tuz ve karabiberden oluşan harçla yapılır en nefis haliyle bu böreği Eskişehir'de yiyebilirsiniz

ELMALI KEK








         
                    MALZEMELER
              3Yumurta
              yarım çay bardağı sıvıyağ
              2kibrit kutusu kadar tereyağı
              1su bardağı şeker
               1,5 çay bardağı yoğurt
               yarım limonun suyu
              1 paket kabartma tozu
               1tatlı kaşığı tarçın
               4-5 adet elma
              aldığı kadar un
           HAZIRLANIŞI
      Önce yumurta ve şeker köpürünceye kadar çırpılır,sonra yağlar ve yoğurt ilave edilir limon suyu,un ve kabartma tozu eklenir kek hamurundan daha kıvamlı fazla akışkan olmayan bir hamur elde edilir.Önceden soyup küp küp doğradığımız elmalar tarçın ve toz şekerle-iki y kaşığı yeterli- karıştırılarak kek pişirme kabındaki hamurun üstüne serpiştirilerek 180 derece fırında pişirilir


      NOT Pişme süresi benim fırınımda 30 dakika siz bir kürdan batırarak pişip pişmediğini anlayabilirsiniz  AFİYET OLSUN

26 Eylül 2013 Perşembe

KAYMAKLI LOKUM- PAŞA LOKUMU







         BU TATLIYI MUTLAKA DENEMELİSİNİZ...


 MALZEMELER
  300gr kaymak
  1su b un
  1su b toz şeker
  1su b çekilmiş fındık
  1 litr süt
  1paket vanilya
  1paket hindistancevizi
   125gr tereyağı                                                                                                                 




     HAZIRLANIŞI
Süt,un ve şekeri karıştır ve muhallebi kıvamında pişir.İndirmeye yakın içine vanilya ve tereyağını ekle .Mikserle 5 dakika çırp büyükçe bir tepsiye bolca hindistancevizi serperek bu karışımı ince bir tabaka halindee yay.Soğuyuncaya kadar dolapta beklet.üstüne ince bir tabaka halinde kaymak veya şanti sür fındıkları serp. Şeritler halinde kes lokum gibi rulo yap servis tabağına diz ...
     AFİYET OLSUN

TAVUKLU SALATA








                        Malzemeler


           1adet tavuk göğsü
           1adet göbek salata
           1kase kornişon turşu
           1 tutam maydanoz
           2-3 yemek kaşığı mayonez
           2 yemek kaşığı zeytinyağı
           1kase mısır
           1 kase yoğurt




          HAZIRLANIŞI
  Önce tavuk haşlanır ve elle iri parçalara ayrılır
salata yaprakları iri parçalar halinde doğranır.Derince bir kapta mayonez ,yoğurt,zeytinyağı karıştırılır
ince doğranmış turşular mısır ve diğer malzemelerin tamamı ilave edilir tuz eklenir üstü mısır ve turşu ile süslenir.

       Bu salataya yeşil soğan da çok yakışıyor arzuya göre ilave edilebilir...





                                    




19 Eylül 2013 Perşembe

güneş lekeleri için maske

                                             yarım çay bardağı su 2-3 damla limon suyuyla karıştırılır bir pamuk yardımıyla göz altlarına girmeden  bütün cilt temizlenir.sonra önce zeytinyağına daha sonra hafifçe sofra tuzuna batırılmış bir pamukla 5 dakika daireler çizerek piling yapılır sonra soguk suyla yüzdurulanır                                                                                              


           not      uygulaması son derece kolay bir piling
     
         
         haftada 1-2 defa uygulanabilir                                 

9 Eylül 2013 Pazartesi

marmelat

                                                   
                                              MARMELAT

                                      bir kase kuru incir bir kase kayısı bir kase kuru erik tarçın çok az karanfil tozu bir avuç  ceviz  içi üç kaşık bal     önce erik kayısı vekuru inciri ıslat çok az suyla suyunu çekinceye kadar pişir tarçın bal  toz karanfili ekle  rondodan geçir bir kavanozda buzdolabında sakla   üstüne ceviz eklenerek servis edilebilir                             bu marmelatı küçük toplar halinde hindistancevizine bulayıp küçük ikramlıklara dönüştürebilirsiniz       

 afiyet olsun...

 




    •  

       

                                                                                                                                                  

1 Ağustos 2013 Perşembe

Gezilerim ( KEMALİYE )

Memleketimdeyim.....

Tertemiz havası, buz gibi sularıyla saklı cennet Kemaliyede...

Kendine özgü evleri ve sokaklarıyla zaman durmuş sanki burda...

Yıllar önce nasıl bıraktıysam öyle buluyorum.....

Bazı yerlerde restorasyon devam ediyor...

Belirli sokaklar  seçilmiş...

Kendine özgü mimarisiyle Kemaliye evlerini kurtarmaya çalışıyorlar...

Bu güzel beldeden izlenimlerimi sizİnle paylaşmak istedim...

İyi korunmuş bir kaç evi sizin için görüntüledim... Bir de soğuk sularıyla ünlü Kadıgölü ve yanı başındaki Selçuklu mimarisini özelliklerini taşıyan ve son yıllarda bakıma alınan  tarihi yapılardan biri olan Orta Camii


















 Bir Kemaliye evinin girişinde yer alan ahşap tavan süslemesi

  Çiçeklik tabir edilen niş örnekleri













 Her biri birbirinden güzel demir el işciliği kapı tokmakları

Ahşap oyma köşe rafı

17 Temmuz 2013 Çarşamba

Etli Dolma

Malzemeler:

-1/2 kg kuzu kıyma
-Domates- dolma biber- kabak-asma yaprağı- kabak çiçeği vb. ( arzuya göre)
-1 su bardağı pirinç ( veya kırık buğday "düğürcük")
-1 yemek kaşığı domates salçası
-1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 baş kuru soğan
- yarım demet mayadanoz
- yarım demet dere otu
- 2-3 diş sarımsak
- kıyma yağsız ise yarım çay bardağı fındık yağı
-tuz karabiber
-yarım çay kaşıği kimyon




  









Yapılışı:

Önce doldurulacak sebzeler ayıklanır içleri oyulur ve hafifce tuzlanır.

İçin hazırlanışı:

Önce soğan,maydonaz, dereotu incecik kıyılır. Kıymaya eklenir. Pirinç ve geri kalan malzemeler eklenerek yarım bardak ılık su ile  karıştırılır. Hafif sulu bir iç malzeme elde edilir.

Sebzeler doldurulur. En alta biber ve kabaklar dizilir, üstüne domates kabak çiçeği ve yaprak yerleştirilir.






 Üstü bir tabak yardımıyla  kapatılarak kısık ateşte bir, bir buçuk su bardağı su ilavesi ile 40-50 dk pişirilir.





Afiyet olsun.............