31 Ekim 2013 Perşembe
BONCUK TAKILAR
Anadolu takıları günümüzde modern boncuk ve malzemelerle yeniden yorumlanıyor. Açılan takı tasarım kurslarında eğitim alan yetenekli hanımların tasarladıgı kolyeleri sizin için görüntüledim,
iğne oyasıyla yapılan bu takı tasarlanırkenyazma oyalarından esinlenilmiş ...
haşhaşlı kek
MALZEMELER
3 yum
1sb toz şeker
1sb süt
1sb sıvıyağ
1sb haşhaş(tohum halinde)
1sb irmik
1,5sb un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
HAZIRLANIŞI
Önce şeker ve yumurta kar haline gelinceye kadar çırpılır,sırasıyla sıvı ve kuru malzemeler eklenir.Hafifçe yağlanmış dikdörtgen cam bir kaba dökülür 180 derecede pişirilir
ÜSTÜNE:1,5 su 1,5şeker eriyinceye kadar karıştırarak ısıtılır(kaynatılmamalı) kek ılıkken hazırlanan bu şerbet kekin üstüne gezdirilir
AFİYET OLSUN...
30 Ekim 2013 Çarşamba
KABUL GÜNÜ -İKRAMLAR
Dün sevgili Remziye'nin günü vardı ,bize o kadar güzel bir menü hazırlamış ki...Maharetli, lezzetli ellerine sağlık.
HAFTA İÇİNDE KABUL GÜNÜ OLANVE MİSAFİRLERİME NE PİŞİRSEM NE İKRAM ETSEM DİYE DÜŞÜNEN ARKADAŞLARA FİKİR VERİR DİYE DÜŞÜNÜYORUM .
ŞİMDİDEN AFİYET OLSUN.

çikolatalı pasta

patatesli börek
meyve soslu tavukğöğsü
havuçlu toplar
yaprak sarma
28 Ekim 2013 Pazartesi
AHŞAP BOYAMA -TEPSİ(OSMANLI VARAĞI)
VARAK...GÖSTERİŞLİ GÖZ ALICI ZENGİNLİK VE İHTİŞAMIN PIRILTILI YANSIMASI...
Osmanlıda sarayları, köşkleri camii ve kasırları süslemek üzere mimaride kullanılan bu teknik aynı zamanda dekoratif eşyalar üzerinde de uygulanmış, hakiki altın yaprakların bir yapıştırıcı yardımıyla objeler üstüne yapıştırılmasından ibaret bir süsleme tekniğidir.
Günümüzde hobi marketlerde satılan ürünlerle bu tekniği uygulamak mümkün.
Aynı teknikle çalışılmış gümüş varak bir sandalye ortasındaki desen Maraş işi
27 Ekim 2013 Pazar
DEKORATİF SANDIK
BU SANDIKTA MAKİNE NAKIŞI VE AHŞAP BOYAMA TEKNİĞİ BİRLİKTE KULLANILDI.DERİ PARÇALARI ÜÇGEN KESİLEREKALTIN SARISINA BOYANMIŞ AHŞAP SANDIĞIN ÜSTÜNE TEK TEK YAPIŞTIRILDI. ARADAKİ BOŞLUKLAR İSE İNCİ TANELERİYLE DOLDURULDU.
BELKİ BU GÜNEŞLİ PAZAR GÜNÜ SİZLER DE BİR ŞEYLER BOYAMAK İSTERSİNİZ, SEVGİLER...
26 Ekim 2013 Cumartesi
kurdele nakışı havlu
Menekşeleri çok severim,bana çocukluğumu,baharda türlü çiçeklerle dolan ve mis gibi kokan bahçemizi hatırlatır.
bu kadar desen arasından menekşeleri tercih etmem belki de bu yüzdendir.
Bu havluyu işlemek için biraz ipek kurdele biraz nakış ipliği yeterli...
Önce deseni havluya çizin
Sonra elde menekşeleri oluşturun veişaretli yerlere dikin.
Sap işi nakışını kullanarak dalları işleyin birkaç renk yeşil kurdele kullanarak yaprakları oluşturun ,menekşelerin ortasına tohum işini kullanarak tohumlar yapin havlunuz hazır oldu bile...
24 Ekim 2013 Perşembe
kumaş boyama
Kumaş boyama biraz sabır biraz titizlik isteyen bir tekniktir. Pek çok kumaş türü boyanabilir,ben kullanmaktan sıkıldığım saten fiskos masa örtümümü simli kumaş boyasıyla boyayarak yepyeni bir örtüye dönüştürdüm bu örtüyü boyamak saatlerimi aldı ama sanırım buna değdi.
YAPIM AŞAMALARI
Örtüye uygulanacak desen örtü boyutlarında parşömen kağıdına çizilir.,desen beyaz kopya kağıdıyla kumaşa aktarılır, önce astar boyayla ve ince kumaş boyama fırçasıyla desenin tamamı boyanır kuruduktan sonra kumaş tersinden ütülenerek astar boya sabitlenir,aynı işlem bu defa simli boya ile tekrarlanır kurumaya bırakılır , tekrar tersten hafifçe ütülenir son olarak desenin etrafına nakış boncuklarıyla kontür geçilir Boncuklar kumaş renginde bir iplikle dikilir.
NOT boyamak için çok ince bir fırça seçilmeli,fırçaya boya çok az alınmalı kumaşın diğer bölümlerine boya bulaştırılmamalıdır.Önce küçük bir kumaş parçasında deneme yapılmalı tecrübe kazanılmalıdır.
23 Ekim 2013 Çarşamba
KAR KURABİYESİ
MALZEMELER
500gr nişasta
2 yumurta
1 paket margarin
3 yemek kaşığı tepeleme un
1 sb toz şeker
1 paket kab tozu
1 paket vanilya
HAZIRLANIŞI
Bütün malzeme karıştırılarak yumuşak bir hamur elde edilir. ceviz büyüklüğünde toplar yapılır,yağlı kağıt serilen tepsiye dizilir 180 derecede 15-20 dakika(hafif pembeleşinceye kadar pişirilir.
Ilıkken üstüne pudra şekeri elenir.
afiyet olsun
22 Ekim 2013 Salı
kekli baklava
MALZEMELER
1çay bardağı yoğurt
1 çay bar sıvıyağ
2 yumurta
yarım paket kabartma tozu
aldığı kadar un yufka açmak için 1 paket nişasta (Üstüne dökmek için 250 gr margarin veya tereyağı)
KEKİ İÇİN
3 Yumurta
1su bardağı şeker
1 su bardağı un
1 su bardağı iri kıyılmış ceviz
yarım paket kabartma tozu
ŞERBETİ İÇİN
4 su bardağı şeker
4 su bardağı su
yarım limon
HAZIRLANIŞI
Önce baklava hamuru yoğrulur (kulak memesi yumuşaklığında)
10 -15 DAK DİNLENMEYE BIRAKILIR
20 adet ceviz büyüklüğünde parçaya bölünür kolay baklavada olduğu gibi önce merdaneyle tabak büyüklüğünde açılır.Sonra aralarına nişasta serpilerek onar onar açılır iki büyük yufka elde edilir.İlk yufka yağlannmış tepsiye serilir sonra bir başka kapta kek hamuru hazırlanır ceviziçi eklenmiş kek hamuru ince bir tabaka halinde yufkanın üstüne yayılır ikinci yufka da üstüne serilir, büyük kareler şeklinde dilimlenir üstüne eritilmiş margarin gezdirilir ,önceden 200 derece ısıtılmış fırında altın sarısı rengini alana kadar pişirilir
şerbet ve tatlı ılıkken şerbeti dökülür.
NOT ceviz yerine antepfıstığı da kullanılabilir.
AFİYET OLSUN
5 Ekim 2013 Cumartesi
PATATESLİ POĞAÇA
MALZEMELER
1yumurta
4/3 sb su
4/ 1 sb zeytinyağı
1 paket kabartma tozu
1sb yoğurt
1 çay kaşığı tuz
aldığı kadar un
açılan bezeleri yağlamak için zeytinyağı
İÇ HARCI
3 patates
1 adet kurusoğan
1y kaşığı tereyağı
HAZIRLANIŞI
kurusoğanı yemeklik doğrayın patatesleri de küp küp doğrayıp bunları az suyla haşlayın iyice süzün bir kaşık tereyağı ekleyerek püre haline getirip soğutun
Diğer tarafta yumurtanın sadece akını kullanarak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlayın ve biraz dinlendirin küçük bezelere ayırarak tatlı tabağı büyüklüğünde börek hamurundan
biraz kalın olacak şekilde açın bolca yağlayın iç harçtan 1-2 kaşık ekleyerek gül böreği gibi daire şeklinde sarın yumurta sarısını sürüp pişirme kağıdı serdiğiniz tepsiye dizin önceden ısıtılmış fırında 200 derecede pişirin
afiyet olsun
3 Ekim 2013 Perşembe
BİSCOTTİ
SERT BİR KAHVENİN YANINA ÇOK YAKIŞTIRDIĞIM VE KAHVE TİRYAKİLERİNİN ZEVKLE TÜKETECEĞİNE İNANDIĞIM BİR TARİF
FINDIKLI BİSCOTTİ

MALZEMELER
,3,5 Su bardağı un
2 sb toz fındık
1,5 çay k kab tozu
1,5 sb toz şeker
140 gr tereyağı
3 yumurta
1sb iri çkilmiş fındık
yarım limon kabuğu rendesi
YAPILIŞI
Un toz fındık kab tozunu karıştırın. ayrı bir kapta erimiş tereyağ şeker ve yumurtayı karıştırın iki karışımı birbirine ekleyip yoğurun ve iri çekilmiş fındıkları ekleyin hafif yapışkan bir kıvamda olan hamuru iki parçaya ayırın rulo yapıp yağlı kağıt serdiginiz tepiye yerleştirin hafifçe ısladığınız elinizle iki ruloyu da bastırarak biraz yassılaştırın 180 derece fırında 30 dak pişirin çıkarıp sıcakken keskin bir bıçakla 1 cm kalınlığında dilimleyin tekrar 140 derecede 15 dak pişirin
ODA SICAKLIĞINDA SOĞUDUKTAN SONRA SAKLAMA KABINDA 1 HAFTA TAZELİĞİNİ KORUYOR
İki aşamalı pişirme süreci zahmetli görünse de buna değiyor çoçukların beslenme çantaları için de son derece sağlıklı
AFİYET OLSUN....
1 Ekim 2013 Salı
sağlıklı beslenme önerileri
KARNABAHAR
Mevsim geçişlerinde yaşanan havaların bir ısınıp bir soğuması vücudun savunma mekanizmasını zayıflattığı için soğuk algınlığına neden olabilir
Soğuk algınlığından korunmak özellikle vitaminlerden zengin beslenmek doğal yollardan mevsim sebze ve meyvelerini tüketmekle mümkündür.
Bilim adamları sebzeler arasında en faydalı olanlardan birinin de karnabahar olduğunu söylüyor.vitamin ve mineral açısından son derece zengin olan ve
pişirirken kendine özgü koku bırakan bu sebze salata veya fırında beşamel soslu yapılarak bu sebzeyi hiç sevmeyenlerin bile zevkle tüketeceği bir yemeğe dönüşebilir.
Buharda veya az suda çiçeklerine ayırarak haşladığınız karnabaharlar süzülür soğuduktan sonra bir kase susuz yoğurt iki yemek kaşığı mayonez ve birkaç diş sarımsakla karıştırılır. salata kasesine alınan karnabaharla karıştırılır üstüne zeytinyağında kızdırılmış pul biber eklenir
AFİYET OLSUN
28 Eylül 2013 Cumartesi
ÇİĞ BÖREK
MALZEMELER
1,5 su bardağı un
1çay bardağı sulu yoğurt
1çay kaşığı tuz
1çay kaşığı karbonat
su ,kızartmak için sıvı yağ
HAZIRLANIŞI
Tüm malzeme kulak memesi kıvamından biraz sert olacak şekilde yoğurarak bir hamur elde edilir.bir saat üstü kapalı dinlendirilir -hamur ne kadar dinlenirse okadar iyi kabarır- küçük bezelere ayrılır çay tabağından büyükçe açılır arzuya göre içine peynirli ,kıymalı veya ıspanaklı iç harcı konulur,bol kızgın yağda kızartılır... afiyet olsun
NOT Böreğin aslı çiğ kıyma ince doğranmış kuru soğan tuz ve karabiberden oluşan harçla yapılır en nefis haliyle bu böreği Eskişehir'de yiyebilirsiniz
ELMALI KEK
MALZEMELER
3Yumurta
yarım çay bardağı sıvıyağ
2kibrit kutusu kadar tereyağı
1su bardağı şeker
1,5 çay bardağı yoğurt
yarım limonun suyu
1 paket kabartma tozu
1tatlı kaşığı tarçın
4-5 adet elma
aldığı kadar un
HAZIRLANIŞI
Önce yumurta ve şeker köpürünceye kadar çırpılır,sonra yağlar ve yoğurt ilave edilir limon suyu,un ve kabartma tozu eklenir kek hamurundan daha kıvamlı fazla akışkan olmayan bir hamur elde edilir.Önceden soyup küp küp doğradığımız elmalar tarçın ve toz şekerle-iki y kaşığı yeterli- karıştırılarak kek pişirme kabındaki hamurun üstüne serpiştirilerek 180 derece fırında pişirilir
NOT Pişme süresi benim fırınımda 30 dakika siz bir kürdan batırarak pişip pişmediğini anlayabilirsiniz AFİYET OLSUN
26 Eylül 2013 Perşembe
KAYMAKLI LOKUM- PAŞA LOKUMU
BU TATLIYI MUTLAKA DENEMELİSİNİZ...
MALZEMELER
300gr kaymak
1su b un
1su b toz şeker
1su b çekilmiş fındık
1 litr süt
1paket vanilya
1paket hindistancevizi
125gr tereyağı
HAZIRLANIŞI
Süt,un ve şekeri karıştır ve muhallebi kıvamında pişir.İndirmeye yakın içine vanilya ve tereyağını ekle .Mikserle 5 dakika çırp büyükçe bir tepsiye bolca hindistancevizi serperek bu karışımı ince bir tabaka halindee yay.Soğuyuncaya kadar dolapta beklet.üstüne ince bir tabaka halinde kaymak veya şanti sür fındıkları serp. Şeritler halinde kes lokum gibi rulo yap servis tabağına diz ...
AFİYET OLSUN
TAVUKLU SALATA
Malzemeler
1adet tavuk göğsü
1adet göbek salata
1kase kornişon turşu
1 tutam maydanoz
2-3 yemek kaşığı mayonez
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1kase mısır
1 kase yoğurt
HAZIRLANIŞI
Önce tavuk haşlanır ve elle iri parçalara ayrılır
salata yaprakları iri parçalar halinde doğranır.Derince bir kapta mayonez ,yoğurt,zeytinyağı karıştırılır
ince doğranmış turşular mısır ve diğer malzemelerin tamamı ilave edilir tuz eklenir üstü mısır ve turşu ile süslenir.
Bu salataya yeşil soğan da çok yakışıyor arzuya göre ilave edilebilir...
19 Eylül 2013 Perşembe
güneş lekeleri için maske
yarım çay bardağı su 2-3 damla limon suyuyla karıştırılır bir pamuk yardımıyla göz altlarına girmeden bütün cilt temizlenir.sonra önce zeytinyağına daha sonra hafifçe sofra tuzuna batırılmış bir pamukla 5 dakika daireler çizerek piling yapılır sonra soguk suyla yüzdurulanır
not uygulaması son derece kolay bir piling
haftada 1-2 defa uygulanabilir
not uygulaması son derece kolay bir piling
haftada 1-2 defa uygulanabilir
9 Eylül 2013 Pazartesi
marmelat
MARMELAT
bir kase kuru incir bir kase kayısı bir kase kuru erik tarçın çok az karanfil tozu bir avuç ceviz içi üç kaşık bal önce erik kayısı vekuru inciri ıslat çok az suyla suyunu çekinceye kadar pişir tarçın bal toz karanfili ekle rondodan geçir bir kavanozda buzdolabında sakla üstüne ceviz eklenerek servis edilebilir bu marmelatı küçük toplar halinde hindistancevizine bulayıp küçük ikramlıklara dönüştürebilirsiniz
afiyet olsun...
1 Ağustos 2013 Perşembe
Gezilerim ( KEMALİYE )
Memleketimdeyim.....
Tertemiz havası, buz gibi sularıyla saklı cennet Kemaliyede...
Kendine özgü evleri ve sokaklarıyla zaman durmuş sanki burda...
Yıllar önce nasıl bıraktıysam öyle buluyorum.....
Bazı yerlerde restorasyon devam ediyor...
Belirli sokaklar seçilmiş...
Kendine özgü mimarisiyle Kemaliye evlerini kurtarmaya çalışıyorlar...
Bu güzel beldeden izlenimlerimi sizİnle paylaşmak istedim...
İyi korunmuş bir kaç evi sizin için görüntüledim... Bir de soğuk sularıyla ünlü Kadıgölü ve yanı başındaki Selçuklu mimarisini özelliklerini taşıyan ve son yıllarda bakıma alınan tarihi yapılardan biri olan Orta Camii

Bir Kemaliye evinin girişinde yer alan ahşap tavan süslemesi
Çiçeklik tabir edilen niş örnekleri
Her biri birbirinden güzel demir el işciliği kapı tokmakları
Ahşap oyma köşe rafı
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)